ארגונומיה (מיוונית: ארגו=עבודה , נומוס=חוק) או גורמי אנוש. זהו מדע העוסק בחקר הממשק ויחסי הגומלין שבין בני אדם לסביבה, למוצרים הטכנולוגיים ולחלקים אחרים במערכת.
המקצוע ההנדסי המיישם המיישם את ממצאי מדע הארגונומיה נקרא "הנדסת גורמי אנוש" . במקצוע זה מיישמים בעיצוב מערכות טכנולוגיות את התאוריה, העקרונות והמידע שנאסף בתחום כדי להעלות את נוחות האדם המשתמש, לשמור על בריאותו, והגברת התפוקה מהמערכת אותה מפעילים.
בשנים האחרונות הצטבר בעולם ידע עצום בנושא ארגונומיה בענף של כלי העבודה הידניים. היווצרות הידע נבעה מתוך צרכים של מקצועות ספציפיים שבהם היו העדרויות של עובדים מהעבודה, פציעות מיידיות ופציעות ארוכות טווח במקומות עבודה שונים שבהם עבדו עם כלים ידניים שונים במשך ימים שבועות חודשים ושנים עם אותם תנועות הגוף מידי יום ביומו.
צורת כלי עבודה לא מתאימה תגרום למשתמש להפעיל כוח מיותר ועבודה בתנוחות מסוכנות.
כלי בעל קצוות חדים או כזה עם ידיות קצרות מידי עלול לגרום ללחץ מכני של הכלי על יד המשתמש. כלי עבודה שדורש לחיצות חוזרות ונישנות על הדק עלול לגרום לתגובות דלקתיות ומחלות כגון "אצבע הדק".
עבודה ממושכת עם כלי עבודה חשמליים ממונעים גוררת חשיפה לויברציות המנוע ועלולה לגרום למחלות הנובעות מפגיעה בזרימת הדם כגון Hand Arm Vibration Syndrome.
מנהלי ייצור, מנהלי עבודה במפעלי תעשייה, הייטק ועוד רבים גילי כי אסור להמשיך ולהתעלם מנזקים עתידיים שלא נראים לעין כשעובד שלהם מבצע עשרות ומאות חיתוכים, הרכבות או גילוף חוטים או ניסור זה או אחר כי הדבר יפגע בכושר הייצור של העובד, יפגע בבריאותו ויגרום להיעדרויותיו בעבודה בהמשך.
פתרונות שונים לבעיות אלו ואחרות כוללים פיתוח של כלי עבודה ידניים וכלים תומכי כלי עבודה רבים, המאפשרים הקטנת החשיפה לגורמי סיכון ארגונומיים. המחקר בתחום התמקד בניסיון מחד לאפיין תכונות רצויות כלליות של כלי עבודה, ומאידך לנתח את פעולתם של כלים קיימים מול נסיונות לשפרם מבחינה ארגונומית. פתרונות שונים כוללים שינויים באזורי האחיזה של כלי העבודה או שינוי צורת הכלי עצמו, כפי שמודגם בתמונות הבאות:
כלי העבודה המשרתים והנמצאים בדרך כלל בהישג- יד בסביבת נקודת איזור העבודה , לא תמיד מתאימים לדרישות הייחודיות ליישום וביצוע של אותה העבודה.כפי שידוע לכולנו לדוגמא , בעלי המקצוע השונים לעיתים משתמשים לצורך נתינת הקשה (מכה) בכלים שנמצאים לידם במקום בפטיש.
לדוגמא , משתמשים במפתח לפתיחת ברגים או מברג או בכול כלי אחר שנמצא נגיש, אבל אינו מתאים כלל לצרכי עבודתם ומהווה סיכון, או משתמשים בכלי במידות לא נכונות שאינו תואם כנדרש את צורכי העבודה.
אין ספק שבפעילות כזו עלול להיגרם נזק ישיר וסיכון לעובד .הדבר משפיע קודם כל על פעילותה של זווית זרוע- היד של העובד ועלולה לגרום לו נזק בריאותי . כמו כן גורמת נזק ישיר ובלתי הפיך למוצר המוגמר.
אחיזה בעלת עוצמה וכוח
חברות מובילות בעולם כמו BAHCO , IRWIN , WERA, ECLIPSE, LINDSTROM, TRONEX, WHIRLPOWER, SIGNET ועוד, החלו לשנות את עיצוב הכלי והחברות המובילות החלו במחקרים בשיתוף אוניברסיטאות מובילות בארה"ב ויועצים ארגונומיים, מומחים , פיזיותרפיסטים, עובדי ייצור ומנהלי עבודה למעשה החלו לחשוב על העובד כבר בשלב תכנון הכלי ולא רק בסוף ייצורו, מתוך מטרה של להתאים את המוצר באמת לידו ולתנאי עבודתו של העובד.
אגב, כל תוצאות המחקרים של החברות החלוצות ניתנות לעיון ציבורי באוניברסיטאות גדולות בארה"ב וזה לאחר שתקופת הגנת הפטנטים עברה ולמעשה כל מי שמתעניין בעובדות ובממצאי השוק יכול להיחשף למידע העשיר שכולל מערכת טבלאות טפסים ושאילתות לפי מאגר המידע של צרכי המשתמשים ( כולל מיפוי התכונות הארגונומיות הקיימות בכלי עבודה, שדות זיהוי של הכלים השונים, מיפוי התכונות, הצגתן והשפעתן על אופן העבודה עם הכלי כולל הגדרות ארגונומיות אובייקטיביות והתייחסויות סובייקטיביות לאופן הופעת המאפיינים הנדונים בכלי העבודה ).
החוכמה הייתה לשלב את הצרכים ותנאי הסביבה של כולם וליצור יחד אופטימיזציה של מוצרים שיתאימו לעובד ולסביבה וזה למעשה שינה את פני הייצור של עולם הכלים בעשור האחרון.