חיפוש
מיון לפי
סגור

ארגונומיה מחלות מקצוע וכלי עבודה - צביקה כץ

ארגונומיה מחלות מקצוע וכלי עבודה - צביקה כץ

 

 

אחת הדרכים לצמצם פגיעות תעסוקתיות ומחלות מקצוע היא מתן כלי עבודה שמאפשרים צמצום המאמצים של כף היד ושמירה על מנח ניטראלי של כף היד בזמן השימוש במכשיר.

 

המוסד לביטוח לאומי מגדיר ברשימת מחלות המקצוע מספר פגיעות הקשורות לעבודה עם כפות הידיים באופן הבא:

"דלקת של גידים ותיקיהם או דלקת במקומות חיבור שרירים  בעבודות המחייבות תנועות חד-גוניות של האצבעות, כף יד או מפרק, שיתוקים של עצבים פריפריים הנגרמים על ידי לחץ ממושך  עבודה הכרוכה בלחץ ממושך על העצב ומחלות עצמות, פרקים, שרירים, כלי דם או עצבים של הגפיים - הנגרמות על ידי עבודה במכשירים  עבודה ממושכת עם מכשירים רוטטים ".

 

המחלות הקשורות ביותר לעבודה עם כלי עבודה הם:

carpal tunnel syndrome- תסמונת התעלה הקרפלית, המתאפיינת בפגיעה בהולכה העצבית של העצב המדיאני הממוקם בסמוך לגידים האחראים על כפיפת שורש כף היד. הסיבה לכך היא עליית הלחץ בתוך התעלה של כף היד הגורמת להפרעה בזרימת הדם לעצב שכתוצאה מכך מרגיש העובד "נמלול", ירידה בתחושה ובשלבים מאוחרים גם ירידה בכוח. הפגיעה אותרה בקרב בעלי מקצוע שנדרשה מהם פעילות חוזרנית של הידיים עם כלי עבודה ידניים בעיקר כאשר כלי העבודה אילץ תנוחה קיצונית של כף היד.

 

ארגונומיה מחלות מקצוע וכלי עבודה

 

 De Quervain   - הפגיעה על שם "דקרוון" מתאפיינת בדלקת גידים באזור בסיס האגודל הגורמת לנפיחות מקומית והגבלה משמעותית בכל תנועות האגודל בעיקר כלפי חוץ ובכל תנועות אחיזה בכלים בעיקר כאלו הדורשים מפתח גדול של האצבעות ( למשל, כלי לחיצה והידוק, קטרים וכו ). הפגיעה עלולה להתפתח עקב ביצוע מאמצים חוזרנים של כף היד כאשר היא בהטיה כלפי פנים.  

  

ארגונומיה מחלות מקצוע וכלי עבודה

 

Trigger Finger’- "אצבע הדק" - בעיה בגידים המכופפים את האצבעות הגורמת להגבלה משמעותית בתנועת הגידים בזמן כיפוף האצבעות. בזמן תנועה לכיפוף נשמע "קליק" וקיים וקושי ליישר את האצבע. עם הזמן עלולה להתפתח נוקשות ואובדן טווח תנועה של האצבע והגבלה משמעותית בתפקוד היום יומי.

 

ארגונומיה מחלות מקצוע וכלי עבודה

הפגיעה אופיינית  בקרב משתמשים במספריים, כלי עבודה ידניים באחיזת אקדח  או אחיזה.

 

אחת מהדרכים החשובות לצמצום הפגיעות היא שימוש בכלי עבודה  בעלי מאפיינים ארגונומיים שיאפשרו להפחית את המאמצים הנדרשים לשם הפעלת הכלי. קיימים מספר דרכים כגון: הפחתת משקל הכלי, שינוי בצורת הידית, שיפור המגע עם היד באזור האחיזה, כלים בהתאמה אישית ועוד.

בשנים האחרונות ישנם יצרנים אירופאים ואמריקאים מובילים טרנד של ארגונומיה והם אינם מייצרים מוצר ולא משנה כמות המכירות הצפויה וכל זאת בטרם הם מתיעצים עם מומחים ארגונומיים , בודקים את תחום המחלות שנגרמו במפעלי ייצור שונים ומקבלים דיווחים סטטיסטיים באוניברסיטאות ידועות ומובילות בעולם.

 

2 יצרנים מובילים בעולם ששמו לעצמם מטרה על בסיס התובנה שאין זה מספיק לייצר מוצרי איכותי מבלי שיותאם לכף ידו , סביבתו של העובד כך שהיום איכות אינה המילה האחרונה אלא איכות וארגונומיה יחד – הן השילוב המנצח  הן :

באקו - קישור לכתבה על ארגונומיה באקו - כאן

וורה - קישור לכתבה על ארגונומיה וורה - כאן

בכתבה הבאה נסקור כלים ארגונומים ונאפיין את המרכיבים הארגונומים של הכלי וכיצד הם משפרים את "חווית המשתמש" ומונעים התפתחות מחלות מקצוע.

 

 

הכותב:

צביקה כץ, יועץ ארגונומי, פיזיותרפיסט ומוסמך בבריאות בתעסוקה

מנכ"ל חברת ארגוטיים- ייעוץ ופתרונות ארגונומים בע"מ

www.ergotime.co.il